Corrie ten Boom wordt geboren op 15 april 1892 in Amsterdam.
Hier woont ze echter niet lang. Vader Casper ten Boom verhuist met zijn gezin naar Haarlem, waar hij de horlogeriezaak van zijn vader, opa Willem, overneemt.
Corrie's jeugd- en tienerjarenIn 1897 verhuist het gezin voor de tweede keer. Ze gaan wonen aan de Barteljorisstraat 19. Ook wel Béjé genoemd.
Als Corrie vijf jaar is, vertelt haar moeder over de Here Jezus, die ook zo graag in haar hartje wil wonen. Corrie wordt hierdoor geraakt en spreekt de wens uit dat Jezus in haar hart mag komen wonen. Later hoort ze van haar moeder dat zij vanaf dat moment ook voor anderen begon te bidden.
In 1910 wordt er in Haarlem een bijbelschool opgericht, waar Corrie zich direct voor aanmeldt. Na deze bijbelschool
gevolgd heeft, gaat ze catechisatielessen geven aan zwakzinnigen. Ze voelt zich erg aangetrokken tot deze groep. Op deze manier leert ze het Evangelie op een heel eenvoudige manier door te geven aan anderen. De jeugd- en tienerjaren en de periode voor de Tweede Wereldoorlog staan beschreven in het boek
In het huis van mijn vader.
De Tweede WereldoorlogAls de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt het huis aan de Barteljorisstraat een belangrijk centrum voor het verzet. Op 28 februari 1944 vindt er een overval plaats. Zes onderduikers weten te ontsnappen, maar het gezin Ten Boom wordt gearresteerd. Vader ten Boom sterft kort na zijn arrestatie in de gevangenis van Scheveningen. Corrie en jaar zus Betsie worden via kamp Vught overgebracht naar het concentratiekamp
Ravensbrück.
Ondanks al het leed dat Corrie ten Boom hier meemaakt, verliest ze toch niet haar geloof in God. Zelf heeft ze over deze tijd gezegd: 'Er is geen put zo diep of Gods liefde is nog dieper.' Ze leert dat niet haar geloof, maar haar God zo groot is. Bij het sterfbed van haar zus Betsie belooft Corrie haar dat, mocht ze levend het kamp verlaten, zij de wereld in zal trekken om het Evangelie te verkondigen. En… ze komt vrij! Dit verhaal is beschreven in het boek
De Schuilplaats.
Corrie's jaren na de oorlogDoor een vergissing wordt Corrie vrijgelaten. Dit is voor haar het teken van God dat ze haar verdere leven van Hem moet getuigen. Corrie ten Boom reist naar 64 landen en overal waar ze komt getuigt ze van de liefde van God, de verlossing door de Here Jezus en de wondere gemeenschap met de Heilige Geest.
Zoals de titel van één van haar dagboekjes luidt, zo beschouwde zij ook het leven met Jezus:
Iedere dag nieuw. Ze wist zich een kind van God. Bij Jezus, daar hoorde ze thuis.
Op haar verjaardag, 15 april 1983, werd ze thuisgehaald. Ze werd begraven in Los Angeles. Op haar grafsteen staat geschreven: Jesus is Victor. (Jezus is overwinnaar)Corrie ten Boomhuis MuseumIn 1988 is in de Barteljorisstraat 19 het Corrie ten Boomhuis Museum gevestigd, met als enige doel: de bezoekers in contact te brengen met het Evangelie. Men hoopt dat de bezoekers bemerken dat God ook in hun leven zo kan werken, als Hij gewerkt heeft in de levens van de familie Ten Boom.
Rondleidingen in dit museum worden verzorgd door vrijwilligers en het werk draait geheel op giften.
Voor wie een bezoek wil brengen aan het museum:
Corrie ten Boomhuismuseum
Barteljorisstraat 19
2011 RA Haarlem
www.corrietenboom.comTelefoon: 023-5310823
Boeken van Corrie ten Boom:Vader ten Boom
In het huis van mijn vader
De schuilplaats
Gevangene en toch...
Brieven uit de gevangenis
Zwerfster voor God
Vertrouw op God
Het beste deel komt nog
Marsorders voor de eindstrijd
Niet ik, maar Christus
Zonder Hem kan ik niets doen
Iedere dag nieuw
Leven in vreugde
En onze 8 Gideonietjes
Boeken over Corrie ten BoomLevenslessen uit de schuilplaatsDe stille jaren van Corrie ten Boom