Ik ben erg onder de indruk van dit boek dat met zoveel liefde is geschreven. Het verdriet is voelbaar en ook de vastberadenheid waarmee Kira probeert de relatie met haar zusje goed te houden.
Ook heel mooi zijn de beschrijvingen van het polderlandschap waarin de zusjes opgegroeid zijn. Het is een meeslepend boek.
Het is eind 2020. Tijdens een wandeling stuit Kira van Houwelingen op een coronademonstratie. Ze schrikt als ze tussen de demonstranten haar zus Marit ziet staan. Verbijsterd maakt ze zich uit de voeten.
In de maanden daarna raakt Marit steeds meer in de ban van complottheorieën. Kira maakt zich vooral zorgen over de klimaatverandering en het vinden van een plek voor het ecologische tiny house dat ze samen met haar man Han heeft gekocht. Na de harde lockdown, uit angst voor het overheidsbeleid, begint Marit zich voor te bereiden op een vlucht naar het buitenland. De band die de zussen altijd hebben gehad, komt steeds meer onder druk te staan. Het contact wordt minder en de gesprekken steeds oppervlakkiger. Ze zien het gebeuren, maar slagen er niet in het tegen te gaan. En dan wordt Marit ziek.
Een verhaal over angst en vertrouwen, verliezen en verlangen, en de keuze voor onvoorwaardelijke liefde.
Deze intrigerende en ontroerende roman is deels gebaseerd op persoonlijke ervaring van auteur Anne Marie Hoekstra.
Luister onder meer hier naar de Gideonpodcast met Anne Marie over haar boek.
‘Een prachtig en doortastend boek over het spanningsveld waarin twee zussen zich begeven; een van de distantie en nabijheid, van het elkaar zoeken maar toch kwijtraken, waarin van alles gezegd wordt en tegelijk oorverdovende stilte klinkt. Het maakt dat je je eigen familierelaties nog eens onder de loep neemt.’
Carmen Melissant, theoloog, auteur en zangeres
‘Complotzus is het aangrijpende verhaal van een zussenrelatie die door complotdenken in de coronatijd ernstige schade lijdt. Bijzonder om te lezen hoe de andere zus, zonder oordeel, de band tussen de zussen probeert te koesteren, en in stand te houden. Dat wat was dreigt ten onder te gaan en zelfs het gedeelde geloof kan de afstand die ontstaat niet overbruggen. Het verhaal nodigt je uit om de vraag te beantwoorden hoe jij zelf om zou gaan met een naaste die onbereikbaar lijkt geworden.’
Elsbeth Gruteke, predikant en presentator EO
‘Complotzus laat zien hoe verwarrend en heftig de coronatijd voor velen was, maar ook dat het mogelijk was om on speaking terms te blijven, polarisatie niet het laatste woord te geven en van elkaar te blijven houden.’
Diederik Gommers, intensivist, afdelingshoofd bij Intensive Care in het Erasmus MC Sophia, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Tijdens de coronacrisis maakte Gommers deel uit van het Outbreak Management Team.