Kerk en Israël. God en Israël. Geloven en Israël. Jezus en Israël. Al deze thema's zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de schepping koos God ervoor om zichzelf aan onze wereld te openbaren door het volk Israël. Zij ontvingen zijn roeping, zijn woorden, en uiteindelijk hun en onze Messias, Jezus Christus.
En juist vanwege deze keuze van God, vormen het volk Israël en dat stukje land op onze planeet nog altijd het centrum van deze wereld.
Geheel vanzelfsprekend dat Israël in veel van onze boeken terugkomt. Zes van deze boeken lichten we er in deze rubriek speciaal uit.
Arafat was mijn held is niet alleen een bekeringsverhaal, maar ook een verhaal dat op heel persoonlijke wijze ingaat op het conflict tussen Palestijnen en Joden om het Beloofde Land. Een indringend verhaal, maar ook een boek dat afsluit met een hoopvolle weg richting vrede in de toekomst. Een geestelijke weg, dat zeker.
Operatie Exodus beschrijft hoe christenen in de 20e eeuw de roeping ontvingen om Joden van over de gehele wereld te helpen terug te keren naar het land. In ons land is de organisatie als stichting actief onder de naam Ebenezer Operatie Exodus.
Verraden is een klassieker, die beschrijft hoe een kind van Joodse ouders Jezus Christus gaat (h)erkennen als de beloofde Messias.
Het evangelie is Joods gaat in op de Joodse wortels van onze Redder en op de Joodse cultuur waarin het evangelie voor het eerst klonk en die doorklinkt in de hele Bijbel.
Daarnaast zijn er twee verhalende boeken die nadrukkelijk aansluiten bij de geschiedenis van het Joodse volk: Chavah (een prachtige, literaire novelle van kunstenares Marijke Deege) en Ik zal leven (het waargebeurde verhaal van de Poolse Jood Henry Orenstein, die via een list met familieleden de concentratiekampen overleefde.
De liefde voor Israël speelt ook een grote rol in diverse boeken van Corrie ten Boom.